Ozempic

Ozempic ervaringen

Wat is Ozempic?

Ozempic, een lid van de klasse glucagon-like peptide-1 (GLP-1) receptoragonisten, is een injecteerbaar antidiabeticum. Het is zeer effectief gebleken bij het normaliseren van de bloedsuikerspiegel bij patiënten met type 2 diabetes. Het wordt geproduceerd door Novo Nordisk en is verkrijgbaar in voorgevulde pennen met doseringen van 0,25 mg, 0,5 mg en 1 mg voor toediening eenmaal per week.

De indicatie voor dit geneesmiddel is voornamelijk gerelateerd aan het verbeteren van de glykemische controle bij volwassenen met type 2 diabetes als aanvulling op een dieet en lichaamsbeweging. Het geneesmiddel heeft ook cardiovasculaire voordelen aangetoond, waaronder een verminderd risico op ernstige ongewenste cardiovasculaire voorvallen.

Het werkzame bestanddeel van Ozempic is semaglutide. Het werkingsmechanisme is gebaseerd op het nabootsen van het lichaamseigen hormoon GLP-1, dat de insulinesecretie verhoogt, de glucagonesecretie verlaagt en de maaglediging vertraagt. Deze triade van effecten verbetert synergetisch de bloedsuikercontrole en bevordert gewichtsverlies door het verzadigingsgevoel te vergroten.

Kopen in België

Kopen in Nederland

Ervaringen met glykemische controle

Wetenschappelijke studies en ervaringen van patiënten bevestigen duidelijk de hoge effectiviteit van semaglutide bij de behandeling van type 2 diabetes. Patiënten spreken positief over deze medicatie. Diabetici schrijven over:

 • normalisatie van de bloedsuikerspiegel;
 • een aangename bonus in de vorm van gewichtsverlies;
 • verbetering van het cardiovasculaire systeem;
 • verbetering van het algemeen welzijn.

Er zijn vrij veel negatieve beoordelingen op forums, maar slechts een paar daarvan hebben betrekking op de effectiviteit van het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Ozempic kan om objectieve of subjectieve redenen ongeschikt zijn. Dit alles vertaalt zich in een vrij middelmatige beoordeling als voor een top diabetes medicijn.

Ozempic ervaringen
0
Laat hier feedback op achterx

Ervaringen met gewichtsverlies

De afslankcapaciteiten van Ozempic zijn zeer aantrekkelijk voor patiënten. Deze eigenschap is erg belangrijk voor diabetici. De meesten van hen hebben overgewicht of obesitas. Het is uiterst belangrijk voor hen om niet alleen hun bloedsuikerspiegel te normaliseren, maar ook hun gewicht. Artsen maken zich zorgen over de toestroom van mensen die willen afvallen met diabetesmedicatie, terwijl er genoeg alternatieven zijn.

Effectiviteit van gewichtsverlies:

 • bijna alle patiënten melden enige vorm van gewichtsverandering;
 • velen zijn in staat geweest om minstens 5% van hun gewicht te verliezen en verwachten nog betere resultaten;
 • op forums zijn meldingen te vinden van zeer sterk gewichtsverlies (minstens 10% van het gewicht);
 • sommige patiënten schrijven het gewichtsverlies toe aan het onvermogen om normaal te eten door misselijkheid, braken en diarree (wetenschappelijke studies ondersteunen deze mening niet).

Deze hoge werkzaamheid heeft geleid tot de hogere waardering van Ozempic als een medicijn voor gewichtsverlies dan voor glykemische controle. Deze verschuiving in de prioriteiten van patiënten kan niet als positief worden beschouwd. Het suggereert dat semaglutide-injecties interessanter zijn voor mensen zonder diabetes type 2.

Ozempic ervaringen
0
Laat hier feedback op achterx

Ervaringen met dosering

In het klinische landschap van type 2 diabetes management, maakt Ozempic gebruik van een progressieve doseringsstrategie gericht op het optimaliseren van therapeutische resultaten terwijl bijwerkingen worden beperkt. Beginnend met een voorzichtige 0,25 mg per week, dient deze begindosering als de zogenaamde “primingfase”. De redenering achter dit voorzichtige beginpunt is tweeledig: ten eerste stelt het de arts in staat om de verdraagbaarheid te beoordelen, vooral met betrekking tot gastro-intestinale bijwerkingen, die niet ongewoon zijn bij GLP-1 agonisten. Ten tweede geeft het het lichaam een “gratieperiode” om te acclimatiseren aan de farmacologische effecten van het geneesmiddel, waardoor het risico op hypoglykemie wordt geminimaliseerd.

Na vier weken van deze inleidende dosis moet een klinische evaluatie volgen. Op basis van factoren zoals de glykemische controle, het bijwerkingenprofiel en de algehele respons van de patiënt is een verhoging tot 0,5 mg of 1 mg per week meestal gerechtvaardigd. Hier zien we de veelzijdigheid van Ozempic: men kan conservatief of agressiever titreren naarmate de klinische omstandigheden dit vereisen.

Als een robuustere glykemische respons gewenst is en de medicatie goed wordt verdragen, kan verdere escalatie naar 2 mg per week worden overwogen. Het is echter essentieel om de voordelen van een strengere glykemische controle af te wegen tegen de kans op meer bijwerkingen, aangezien de verhouding tussen werkzaamheid en toxiciteit niet noodzakelijkerwijs lineair toeneemt met de dosering. In een notendop is het overkoepelende doel van dit stapsgewijze doseringsparadigma het kalibreren van de meest effectieve dosis die superieure glykemische controle biedt met de minste bijwerkingen, aangepast aan het unieke therapeutische profiel van elke patiënt.

De werkelijke doseringservaring is vreemd genoeg iets anders dan de officiële aanbevelingen. Dit komt door:

 1. pogingen van patiënten om bijwerkingen te verminderen en de effectiviteit van de therapie te vergroten; 
 2. aanbevelingen van artsen om de therapie aan te passen aan de individuele kenmerken van elke patiënt.

0,25 mg semaglutide

Ondanks het feit dat dit een startdosis is en geen onderhoudsdosis, blijven veel patiënten er de hele behandeling mee doorgaan. Dit geldt vooral voor mensen die niet koste wat het kost willen afvallen, maar de bloedsuikerspiegel willen normaliseren. Na langdurig gebruik van 0,25 mg semaglutide zijn de bijwerkingen bijna niet meer merkbaar, maar het suikerverlagende effect kan voldoende zijn. Artsen keuren deze dosis vaak goed als onderhoudsdosis als de patiënt ook andere medicijnen gebruikt, zoals metformine. Patiënten en artsen weigeren ook om de dosis te verhogen als het gewenste resultaat met weinig moeite is bereikt.

0
Laat hier feedback op achterx

0,5 mg semaglutide

Dit is de minimale onderhoudsdosis. Het is de meest gebruikte, te oordelen naar de beoordelingen op forums. Vreemd genoeg konden veel patiënten met deze dosis afvallen. We konden geen duidelijke claims vinden over de effectiviteit van de glykemische controle bij de dosering van 0,5 mg.

Helaas is deze dosering het meest schaars. Artsen en type 2 diabetici melden dit probleem voortdurend. Het probleem kan worden opgelost door de medicatie te verdubbelen vanaf 0,25 mg semaglutide. Dit verhoogt echter de financiële last voor de patiënt, vooral als deze niet in aanmerking komt voor kostenvergoeding. Dit is vaak de reden om over te stappen op Victoza of Saxenda.

0
Laat hier feedback op achterx

1 mg semaglutide

Dit is een dosering die hoog genoeg is voor diabetespatiënten. Het is zeer effectief. Alleen patiënten die geen last hebben van bijwerkingen of deze gemakkelijk verdragen, kunnen op zo’n dosis overstappen. Te oordelen naar de beoordelingen zijn er vrij veel van zulke patiënten.

0
Laat hier feedback op achterx

Bijwerkingen

Aangegeven bijwerkingen:

 • Maag-darm misselijkheid: Vaak zijn symptomen zoals misselijkheid, diarree en braken de hoofdrolspelers in het verhaal over ongewenste voorvallen in de eerste weken van de behandeling.
 • Problemen met de galblaas: Houd het echogram in de gaten; galstenen en acute cholecystitis zijn te gast geweest in het bijwerkingenprofiel van dit geneesmiddel.
 • Vasthouden van vocht: Hoewel dit overschaduwd wordt door andere bijwerkingen, is de kans op vochtretentie niet te verwaarlozen en dit moet goed in de gaten worden gehouden bij patiënten met reeds bestaande hart- of nieraandoeningen.
 • Hypoglykemie: Vooral wanneer Ozempic samen met sulfonylureum of insuline wordt toegediend, kan het de glykemische balans doen doorslaan, waardoor patiënten in hypoglykemische periodes terechtkomen.
 • Cutane irritaties: Hoewel het niet de krantenkoppen haalt, zijn er kleine huidirritaties op de injectieplaats gedocumenteerd, variërend van erytheem tot lokale pruritus.
 • Pancreatitis: Hoewel het verband nog steeds onderzocht wordt, vereisen gevallen van acute pancreatitis verhoogde waakzaamheid, vooral bij mensen met een voorgeschiedenis of andere risicofactoren.
Ozempic ervaringen

Ervaringen van patiënten:

 • Misselijkheid en braken achtervolgen bijna alle patiënten, vooral in het beginstadium van de behandeling
 • Maagdarmreacties verdwijnen nadat het lichaam aan het medicijn gewend is geraakt
 • Goede voeding (geen vet en gefrituurd voedsel, minimale hoeveelheid zoetigheid, voldoende vitamines) helpt gastro-intestinale reacties tot een minimum te beperken.
 • Patiënten met een galblaasaandoening kunnen een verslechtering van hun gezondheidstoestand voelen, wat zelfs kan leiden tot verwijdering van de galblaas.
 • Een deel van de patiënten moest Ozempic opgeven vanwege ernstig braken en diarree
 • Het zijn de onaangename bijwerkingen die verantwoordelijk zijn voor 90% van de negatieve beoordelingen.
0
Laat hier feedback op achterx

Alternatieven

Het kiezen van alternatieven is om drie redenen relevant voor patiënten:

 1. Tekort aan Ozempic in apotheken wereldwijd.
 2. Zoeken naar een ander effectief geneesmiddel voor diabetes.
 3. Zoeken naar een geneesmiddel dat specifiek is ontwikkeld voor afvallen.

Artsen raden hun patiënten aan om liraglutide (Victoza) te nemen als de juiste dosis Ozempic niet beschikbaar is. Patiënten hebben hun ervaringen gedeeld over het vervangen van hun wekelijkse dosis semaglutide door een dagelijkse dosis liraglutide, maar de exacte doseringen moeten worden besproken met uw arts.

Ozempic ervaringen

Niet alleen geneesmiddelen van Novo Nordisk worden gebruikt om diabetes te behandelen. Patiënten vergelijken vaak Ozempic en Trulicity, maar geven uiteindelijk de voorkeur aan het eerste. Een reden hiervoor zijn de handigere naalden in de semaglutide spuitpennen. Sommige forumleden beweren dat de injectie met Ozempic minder pijnlijk is en bijna geen vlekken op de huid achterlaat.

Patiënten maken soms ruzie over afslankmedicijnen. Sommigen blijven geloven dat Ozempic een medicijn is dat is ontworpen om zwaarlijvigheid te behandelen. Dit komt waarschijnlijk door de gewetenloze acties van bloggers en sommige journalisten. Er werd een verkeerde informatieachtergrond gevormd rond het geneesmiddel. Uit echte ervaringen van patiënten blijkt dat bij het kiezen van GLP-1 receptor agonisten, voor patiënten met een BMI boven de 30 de optimale oplossing Saxenda of Wegovy is. Dit zijn inderdaad de beste alternatieven voor gewichtsverlies. De arts kan, rekening houdend met de individuele kenmerken van je lichaam, een andere mening hebben over het beste alternatief voor jou. Er zijn andere medicijnen voor gewichtsverlies die niet tot de klasse van de GLP-1 receptoragonisten behoren en een ander werkingsmechanisme hebben (Mysimba, Xenical). Soms stappen patiënten hierop over omdat GLP-1 receptor agonisten hun bloedsuikerspiegel te agressief kunnen verlagen of te ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken.

0
Laat hier feedback op achterx

Ervaringen van artsen

Artsen bespreken meestal niet-standaardsituaties met betrekking tot diabetesbehandeling, bijv. doseringskeuze, hervatten van de behandeling na een onderbreking, vervangen van Ozempic door een ander geneesmiddel als je het niet kunt kopen, hoe vergoeding te krijgen voor het kopen van injecties, enz. We hebben geen rapporten van artsen kunnen vinden over de ineffectiviteit van het geneesmiddel. Artsen hebben vertrouwen in de kwaliteit van semaglutide en het vermogen om mensen met diabetes type 2 te helpen. Dit moet niet worden opgevat als een voorkeur van artsen voor alleen Ozempic. De forums waaraan artsen deelnemen, laten zien dat gezondheidswerkers bereid zijn flexibel te zijn in hun keuze van geneesmiddelen om patiënten de beste behandeling te kunnen bieden.

Ervaringen met online kopen

Als het gaat om online kopen, hebben patiënten een vrij eenduidige mening. Bijna iedereen geeft de voorkeur aan leagliaanse verkopers zoals Treated.com en Dokteronline. Zij bieden hun diensten aan in bijna alle EU-landen. Te oordelen naar de beoordelingen, lukt het sommige patiënten om Ozempic te kopen van illegale verkopers, maar de finale is zelden gelukkig. Integendeel, de legale verkopers die we noemden, ontvangen meestal positieve beoordelingen. Sommige gebruikers zijn ontevreden over het feit dat geneesmiddelen op online platforms duurder zijn dan in reguliere apotheken. Blijkbaar vergeten ze dat de prijs van het medicijn inclusief consultatie op afstand (met uitgifte van een recept) en adresbezorging is.

5 1 stem
Article Rating
Aanmelden
Verwittigen van
guest
0 Comments
Inline reacties
Alle opmerkingen bekijken