Orlistat (Xenical, Alli, Thincal)

Orlistat ervaringen

Wat is Orlistat?

Orlistat behoort tot een klasse van anti-obesitasmedicijnen die worden gebruikt om het gewicht onder controle te houden en te verminderen. Het is zowel verkrijgbaar zonder recept (Alli) als op recept (Xenical, Thincal). Orlistat, geproduceerd door verschillende fabrikanten zoals Roche en GlaxoSmithKline, is verkrijgbaar in capsulevorm met een dosering van 60 of 120 mg.

Indicaties voor gebruik zijn niet alleen obesitas, maar ook gewichtsbeheersing in combinatie met een caloriearm dieet, vooral voor personen met comorbiditeiten zoals diabetes, hypertensie of hyperlipidemie.

Orlistat heeft een aanzienlijke bewezen staat van dienst. Verschillende klinische onderzoeken hebben een gemiddeld gewichtsverlies van ongeveer 5-10% aangetoond over een periode van 6 tot 12 maanden in vergelijking met placebo.

Orlistat remt gastro-intestinale lipasen, de enzymen die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van vet. Door deze remming blijft er meer vet onverteerd, waardoor er minder calorieën worden opgenomen. Het uiteindelijke doel is om een calorietekort te creëren, wat leidt tot gewichtsverlies. Het is belangrijk op te merken dat Orlistat, ondanks de effectiviteit, ook geassocieerd wordt met enkele gastro-intestinale bijwerkingen zoals vettige ontlasting en buikpijn, dus medisch toezicht is vereist tijdens het gebruik.

Kopen in België

Kopen in Nederland

Ervaring met orlistat 120 mg 

De waardering voor orlistat 120 mg (Xenical, Thincal) is erg hoog. Het is niet zo populair als GLP-1 receptor agonisten, maar de overgrote meerderheid van de patiënten is positief over de therapie. Alleen Saxenda kreeg hogere cijfers van patiënten, maar liraglutide en orlistat behoren tot verschillende klassen van geneesmiddelen en hebben een radicaal verschillende farmacodynamiek. De gemiddelde duur van de therapie is volgens reviews in open bronnen ongeveer 50 weken.

Orlistat ervaringen

Er zijn bijna geen beoordelingen op forums en sociale media over de ineffectiviteit van orlistat 120 mg. Sommige patiënten zijn ontevreden over de intensiteit van het gewichtsverlies, maar over het algemeen herkennen ze positieve veranderingen in hun gewicht. 

Orlistat ervaringen

Ondanks de gemakkelijke toegang tot informatie zijn er nog steeds mensen die wondereigenschappen verwachten van het geneesmiddel. Het algemene niveau van bewustzijn van patiënten neemt echter toe omdat dergelijke opmerkingen niet worden ondersteund door de gemeenschap.

0
Laat hier feedback op achterx

Xenical of generieke geneesmiddelen: ervaringen van patiënten en aanbevelingen van artsen

Xenical van Roche kopen of een generiek product van een andere fabrikant is een groot dilemma voor sommige patiënten. We zijn er niet in geslaagd om gegevens te vinden over voorkeuren in de medische gemeenschap. Artsen laten zich meestal leiden door droge feiten en zeggen dat de eigenschappen van 120 mg orlistat hetzelfde blijven, ongeacht de fabrikant. Patiënten hebben echter hun eigen mening over deze kwestie.

Het grootste aantal positieve beoordelingen wordt juist geassocieerd met Xenical. Bovendien kun je gemakkelijk berichten vinden dat het generieke middel nutteloos bleek te zijn, terwijl Xenical hoge gewichtsverliezende eigenschappen vertoont. Het is erg moeilijk om dergelijke beoordelingen te evalueren. Om objectief te zijn, moet je begrijpen waar de patiënt het generieke middel heeft gekocht en wie de fabrikant is. Het is niet uit te sluiten dat iemand uit besparingsdrang een goedkope vervalsing koopt. Koop het medicijn alleen bij apotheken of gespecialiseerde online platforms. Het is ook beter om de voorkeur te geven aan bekende fabrikanten, zoals Sandoz. 

0
Laat hier feedback op achterx

Ervaring met 60 mg orlistat (Alli)

Alli is een erg populair medicijn. Dat komt vooral omdat het zonder recept wordt verkocht. Dit vereenvoudigt de aankoop enorm. Deze eenvoud heeft echter een aantal negatieve kanten, bevestigd door de echte ervaring van patiënten:

 • kopen zonder voorafgaand advies;
 • kopen zonder het werkingsmechanisme van het geneesmiddel te begrijpen;
 • dezelfde werkzaamheid verwachten als bij een hogere dosering;
 • kopen zonder voldoende indicaties.

Dit alles vertaalt zich in negatieve ervaringen en, als gevolg daarvan, onterechte negatieve beoordelingen.

Alli kan niet concurreren met Xenical in effectiviteit. Dit is een van de redenen waarom 60 mg orlistat niet wordt gebruikt bij ernstige vormen van obesitas. Er zijn echter genoeg patiënten op de forums die tevreden zijn met de behaalde resultaten. Ze zijn tevreden dat Alli zachtaardiger werkt en dat de bijwerkingen minder ernstig zijn. Dit is een duidelijk gevolg van het innemen van de halve dosering.

0
Laat hier feedback op achterx

Bijwerkingen

Gastrointestinal manifestations:

 • Steatorrhea: Characterized by oily or fatty stools, often accompanied by an urgency to defecate.
 • Flatulence: Frequently occurs with some discharge, requiring precautionary measures to manage.
 • Abdominal Cramps: Sudden, severe contractions of the abdomen, leading to noticeable discomfort.
 • Fecal Incontinence: Uncontrolled defecation, typically arising from the pharmacological action of the drug on lipid absorption.

Hepatic Implications:

 • Elevated Liver Enzymes: A less common but critical elevation in hepatic transaminases such as ALT and AST.
 • Hepatic Steatosis: Fatty liver disease, although a rare occurrence, demands immediate discontinuation of the medication and further investigation.

Other:

 • Oxalate Nephropathy: Though uncommon, accumulation of calcium oxalate in renal tubules can lead to renal impairment.
 • Allergic Responses: Reports of pruritus, rash, and, in rare cases, anaphylaxis have been documented.
 • Fat-Soluble Vitamin Depletion: Inhibition of fat absorption can lead to deficiencies in Vitamins A, D, E, and K.

De kans op een van de bijwerkingen is erg groot. Ze worden allemaal geassocieerd met de eigenaardigheden van de werking van orlistat. Meestal klagen patiënten over te vette ontlasting, gasvorming en zelfs onvrijwillige ontlasting met vethoudende substantie. Ernstige bijwerkingen die het onmogelijk maken om door te gaan met het innemen van afslankcapsules zijn zeldzaam. Ongewenste reacties gaan over of worden minder ongemakkelijk nadat het lichaam gewend is geraakt aan orlistat en het dieet heeft aangepast. Een groot aantal patiënten die het verhaal van hun behandeling op forums delen, bevestigen dat het dieet van cruciaal belang is voor een comfortabele therapie. Veel bijwerkingen kunnen worden voorkomen door gezond te eten.

0
Laat hier feedback op achterx

Dieet

Orlistat belemmert de opname van vet. Het kan niet verdampen, dus wordt het met de ontlasting uit het lichaam verwijderd. Hoe meer vet voedsel je eet, hoe vetter de ontlasting wordt en hoe meer ongemak de ontlasting met zich meebrengt. Reviews bevestigen dat het volgen van een vetarm dieet je maag- en darmreacties laat vergeten. Hier zijn de belangrijkste aanbevelingen, die gebaseerd zijn op de ervaring van patiënten:

Macronutriënten

VoedingsstofAanbeveling
KoolhydratenRicht je op complexe koolhydraten zoals volkorenproducten, peulvruchten en groenten.
EiwittenKies magere eiwitbronnen zoals kip, kalkoen, vis en plantaardige opties zoals tofu en linzen.
VettenBeperk de vetinname tot 15 gram per maaltijd om gastro-intestinale klachten te verminderen.

Timing en portiegrootte

EetmomentAanbeveling
OntbijtKies voor een evenwichtig ontbijt met een kleinere portiegrootte.
LunchDient een gematigde hoeveelheid eiwit en gezonde vetten te bevatten.
DinerRicht je op een lichtere maaltijd met minder vet om nachtelijk ongemak te minimaliseren.

Specifieke voedingsmiddelen

VoedselgroepAanbevolen KeuzesTe Vermijden
FruitVerse of bevroren vruchten zoals bessen, sinaasappels en appels.Fruit uit blik in zware siroop.
GroentenBladgroenten, paprika’s, komkommers.Gefrituurde of gecremeerde groenten.
ZuivelMagere of halfvolle melk, Griekse yoghurt.Volle zuivelproducten, kaas.
SnacksNoten met mate, groentesticks.Chips, koekjes, suikerrijke snacks.

Overige overwegingen

 • Hydratatie: Blijf goed gehydrateerd om de stofwisseling van het lichaam te ondersteunen.
 • Alcohol: Beperk of vermijd alcohol, omdat het lege calorieën toevoegt en de medicatie kan beïnvloeden.
 • Supplementen: Overweeg een multivitaminesupplement op een ander tijdstip dan Orlistat om te compenseren voor verminderde opname van vetoplosbare vitamines.
 • Activiteitsniveau: Beweging speelt een cruciale rol bij gewichtsverlies en algemene gezondheid. Streef naar minimaal 150 minuten matig intensieve lichaamsbeweging per week.
 • Regelmatige Monitoring: Houd uw voedingsinname bij en bespreek dit met uw zorgverlener om indien nodig aanpassingen te maken.

Ervaringen van artsen

Bij artsen veroorzaken geneesmiddelen met het werkzame bestanddeel orlistat weinig controverse. Xenical werd in 1998 voor het eerst goedgekeurd voor gebruik in de EU, dus het voorschrijven van dit medicijn is al lang ingeburgerd. Artsen erkennen het belang van het volgen van een dieet vol met voldoende vitaminen en mineralen. Dit medicijn wordt ook gezien als een mogelijk alternatief voor GLP-1 receptoragonisten voor de behandeling van obesitas bij diabetici. Dit komt omdat orlistat de bloedsuikerspiegel minder beïnvloedt dan Saxenda of Wegovy, waardoor patiënten veel minder kans hebben op hypoglykemie. Merk op dat dit specifiek over gewichtsverlies gaat, niet over diabetesmanagement.

Ervaring met kopen

Er is meestal geen tekort aan Xenical en generieke geneesmiddelen in reguliere en online apotheken. Patiënten bestellen steeds vaker online, vooral als ze de receptversie met een dosering van 120 mg moeten kopen. Dit komt door het gemak van het plaatsen van een bestelling.

Het verkrijgen van het eerste recept om Xenical te kopen kan tot 1 maand duren. Dit komt door de lange wachtrijen bij artsen. Bij het bestellen op een gespecialiseerd online platform, kunnen er geen dergelijke problemen zijn. Je krijgt een consult op afstand op de dag van bestelling, en het medicijn zelf wordt de volgende dag bij je afgeleverd. In Nederland is Treated.com het populairste online platform. In België geven patiënten de voorkeur aan Dokteronline. Het werkingsprincipe van deze zorgplatforms is identiek: de patiënt vult een vragenlijst in, krijgt advies op afstand en een online recept. De prijs die op de websites van deze aanbieders wordt vermeld, omvat alle bovengenoemde diensten.

Patiënten bespreken nog steeds de mogelijkheid om orlistat te kopen bij Kruidvat. Hieruit blijkt de populariteit van deze winkelketen. Kruidvat heeft echter geen plannen om medicijnen op recept te verkopen. Dit druist in tegen hun concept. Alleen winkeliers met een vergunning mogen medicijnen op recept verkopen en alleen op basis van een recept (ook online).

0 0 stemmen
Article Rating
Aanmelden
Verwittigen van
guest
0 Comments
Inline reacties
Alle opmerkingen bekijken