Mysimba ervaringen

Wat is Mysimba?

Mysimba is een farmaceutisch geneesmiddel dat wordt voorgeschreven voor de behandeling van obesitas. Het valt onder de klasse van centraal werkende eetlustremmers en bestaat uit twee actieve ingrediënten: naltrexon en bupropion. Het wordt geproduceerd door Orexigen Therapeutics en wordt geleverd in de vorm van orale tabletten in een enkelvoudige dosering van 8 mg/90 mg.

In de VS is hetzelfde medicijn verkrijgbaar onder de commerciële naam Contrave. Dit is ook een geneesmiddel van dezelfde fabrikant. De redenen voor de verdeling in een Europese en een Noord-Amerikaanse versie zijn ons niet bekend. Als je recensies over Contrave hebt gevonden op forums, dan zijn deze volledig eerlijk voor Mysimba.

De indicatie voor het gebruik van Mysimba is gewichtsbeheersing bij volwassenen met een body mass index (BMI) van 30 kg/m² of hoger, of 27 kg/m² in aanwezigheid van ten minste één gewichtsgerelateerde comorbiditeit zoals hypertensie of type 2 diabetes.

In klinische studies heeft Mysimba een significante werkzaamheid laten zien in het bevorderen van gewichtsverlies in vergelijking met placebo. Het werkingsmechanisme is tweeledig: naltrexon blokkeert de opioïde receptoren die betrokken zijn bij de eetlustregulatie, terwijl bupropion een atypisch antidepressivum is dat de heropname van dopamine en noradrenaline remt, wat leidt tot een verminderd hongergevoel. Deze gecombineerde werking biedt een meer holistische benadering van gewichtsbeheersing.

Kopen in België

Kopen in Nederland

Toepassingservaringen

Gewichtsverlies efficiëntie

De verklaarde werkzaamheid van Mysimba is 5-7% van het initiële gewichtsverlies. Gewichtsverlies van minder dan 5% binnen 16 weken duidt op falen van de therapie. Er zijn vrijwel geen reviews over voortijdige beëindiging van de behandeling. Dit suggereert dat de overgrote meerderheid van de patiënten nog steeds in staat was om de barrière van 5% te overwinnen.

Analyses van populaire Europese en Noord-Amerikaanse forums geven aan dat naltrexon/bupropion iets populairder is in de VS dan in de EU. Er zijn geen exacte voorschrijfstatistieken in open bronnen, maar patiënten in de VS zijn meer bereid om hun ervaringen te delen, terwijl in Nederland en België GLP-1-receptoragonisten (Saxenda, Wegovy, Ozempic) vaker worden besproken.

Mysimba heeft een vrij hoge gebruikersbeoordeling. Het is inferieur aan Saxenda wat betreft de voorkeur van patiënten, maar heeft een aanzienlijke voorsprong op Rybelsus.

Positieve ervaringen met naltrexon/bupropion zijn bijna altijd gerelateerd aan het toedieningsgemak, de zwakke effecten op de bloedsuikerspiegel en de matige werkzaamheid waar veel patiënten tevreden over zijn. Sommigen melden 10-15% gewichtsverlies. Dergelijke cijfers zijn mogelijk, maar moeten als uitzonderingen worden beschouwd. Een algemene dwarsdoorsnede van de door patiënten gerapporteerde werkzaamheid geeft aan dat het het beste is om niet meer dan 10% gewichtsverlies te verwachten.

Mysimba ervaringen
0
Laat hier feedback op achterx

Bijwerkingen

Maagdarmklachten:

 • Misselijkheid: Vooral in de eerste weken van gebruik
 • Braken: Minder frequent maar kan gepaard gaan met misselijkheid
 • Constipatie: Kan hardnekkig zijn als de vezelinname niet verhoogd wordt

Neuropsychiatrische verschijnselen:

 • Slapeloosheid: Moeite om in slaap te vallen of te blijven
 • Angst: verhoogde spanning of nervositeit
 • Prikkelbaarheid: Verlaagde tolerantie voor stress

Metabole veranderingen:

 • Hypoglykemie: Vooral bij mensen met diabetes die gelijktijdig medicijnen gebruiken
 • Bloeddrukverhoging: meestal bescheiden, maar moet worden gecontroleerd

Overige:

 • Droge mond: Kan leiden tot gebitsproblemen indien aanhoudend
 • Hoofdpijn: Variërend van licht tot uitschakelend
 • Duizeligheid: Vaak van voorbijgaande aard, maar voorzichtigheid bij het autorijden is geboden

Patiënten krijgen vaak te maken met bijwerkingen van de een of andere soort. Het is bijna onmogelijk om ze te vermijden, omdat naltrexon/bupropion een zeer krachtige combinatie van stoffen is. We hebben op forums geen feedback kunnen vinden dat bijwerkingen de therapie hebben verstoord. Uiteraard zijn er gevallen van individuele intolerantie mogelijk, maar dit is niet het meest besproken probleem bij het gebruik van het medicijn.

Ondanks de uitgebreide lijst van mogelijke bijwerkingen, melden patiënten meestal een droge mond en een vertroebeld bewustzijn. Beide bijwerkingen verdwijnen na ongeveer een maand therapie.

Als bijkomend effect van het gebruik van Mysimba wordt vaak beweerd dat patiënten geen trek meer hebben in alcohol. Dit is een waarschijnlijk, hoewel niet vast in de instructies, effect. Het houdt verband met het feit dat naltrexon wordt gebruikt bij de behandeling van alcoholisme.

0
Laat hier feedback op achterx

Wisselwerking van medicijnen

Farmacologische agentenMogelijke interacties
Monoamine Oxidase Remmers (MAOIs)Risico op hypertensieve crisis: Gelijktijdig gebruik kan leiden tot gevaarlijk hoge bloeddruk
AntidepressivaSerotoninesyndroom: Gelijktijdig gebruik met SSRI’s of SNRI’s kan serotonineniveaus gevaarlijk verhogen
AntipsychoticaVerminderde werkzaamheid: Mysimba kan het gewichtsbeheersingseffect van antipsychotische medicijnen verminderen
AlcoholCNS-depressie: De naltrexon in Mysimba kan interactie hebben met alcohol, waardoor de depressieve effecten op het centrale zenuwstelsel mogelijk worden versterkt
Anti-aritmische middelenQT-verlenging: Gelijktijdig gebruik kan risico’s voor hartritmestoornissen verergeren
AntidiabeticaHypoglykemische episodes: Mysimba kan de glucoseverlagende effecten intensiveren, wat dosisaanpassingen van de antidiabetica vereist

De meest besproken interacties zijn die met anticonceptiepillen. Zoveel vrouwen slikken ze dat de kans op zulke interacties erg groot is. Eén vrouw deelde een extreem negatieve ervaring. Slechts 4 weken nadat ze met Mysimba was begonnen, kreeg ze een epileptische aanval, hoewel ze daar eerder geen last van had gehad. Dit trok veel onaangename sociale gevolgen. De vrouw is ervan overtuigd dat een wisselwerking tussen de werkzame bestanddelen van de dieetpillen en de anticonceptiepillen de schuldige was. Het is nog niet bekend of haar vermoeden is bevestigd, maar het zou zeker een wake-up call moeten zijn om voorzichtig te zijn met het gebruik van Mysimba in combinatie met anticonceptiepillen van welke soort dan ook.

0
Laat hier feedback op achterx

Ervaringen met kopen

Patiënten die dieetpillen kopen, geven de voorkeur aan online kopen. De noodzaak om zwaarlijvigheid te behandelen creëert psychologische ontrouw bij mensen en een verlangen naar anonieme begeleiding. Dit is alleen mogelijk wanneer je bestelt via een online platform zoals Dokteronline (voor inwoners van België) of Treated.com (voor inwoners van Nederland).

Het bestelproces is eenvoudig:

 1. Registreren op de website
 2. Een gezondheidsvragenlijst invullen
 3. Een consultatie op afstand ontvangen
 4. Bevestiging van ontvangst van een online recept
 5. Snelle levering (24-48 uur).

Je hoeft niet in de rij te staan of een afspraak te maken. De arts geeft het recept nog dezelfde dag af. Alle diensten zijn al inbegrepen in de prijs van het geneesmiddel.

De prijs van het geneesmiddel laat patiënten niet onverschillig. Het zet hen aan het denken over niet-standaard manieren om geld te besparen. Een van de patiënten deelde zijn ervaring met goedkope obesitasbehandeling. Hij kocht naltrexon en bupropion apart. Hij dronk deze medicijnen gewoon tegelijkertijd in de hoop op een synergetisch effect, vergelijkbaar met Mysimba. Dit is een zeer twijfelachtige beslissing die we niet aanbevelen om te herhalen. Volgens de patiënt was hij tevreden met het resultaat. De langetermijngevolgen van dergelijke zelfmedicatie kunnen echter zeer gevaarlijk zijn.

0
Laat hier feedback op achterx

Ervaringen van artsen

Artsen bespreken de werkzaamheid van Mysimba in ernstige gevallen van obesitas en de mogelijkheid van het gebruik ervan bij type 2 diabetespatiënten. Ze zijn vaak van mening dat naltrexon/bupropion niet geschikt is voor patiënten met een BMI boven de 35. Dit zijn empirische conclusies van sommige artsen. Dit zijn empirische conclusies van sommige artsen. De gebruiksaanwijzing zegt hier niets over en wetenschappelijke studies bevestigen de ineffectiviteit van het middel bij een dergelijke groep patiënten niet.

Op fora zijn artsen van mening dat Mysimba een van de beste alternatieven voor Saxenda is voor patiënten met diabetes type 2. Dit komt omdat het risico op hypoglykemie groot is. Dit komt omdat het risico op hypoglykemie bij gebruik van naltrexon/bupropion veel lager is dan bij gebruik van Saxenda. Een deel van de artsen neemt Mysimba echter nog steeds niet serieus omdat ze twijfelen aan de stabiele werking van deze medicatie. Dit is een persoonlijke mening van sommige artsen, dus het moet kritisch worden bekeken.

4.5 6 stemmen
Article Rating
Aanmelden
Verwittigen van
guest
1 Comment
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline reacties
Alle opmerkingen bekijken
Nelleke
Nelleke
4 maanden geleden

Ik ben gister (³ dec begonnen met mysimba.
Ik heb momenteel geen last van bij werkingen,maar kan natuurlijk nog komen