saxenda ervaringen

Wat is Saxenda?

Saxenda is een geneesmiddel uit de klasse van de glucagon-like peptide-1 (GLP-1) receptoragonisten. Het wordt geproduceerd door Novo Nordisk en is verkrijgbaar als injecteerbare pen met een vooraf bereide oplossing. Doseringen variërend van 0,6 mg tot 3 mg zijn beschikbaar. Het gebruik van Saxenda is voornamelijk gericht op gewichtscontrole, hoewel het gedeeltelijk in verband wordt gebracht met een vermindering van het cardiovasculaire risico bij patiënten met overgewicht. Het is goedgekeurd voor gebruik bij volwassenen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger of bij mensen met een BMI van 27 of hoger die ten minste één gewichtsgerelateerde aandoening hebben.

In klinische studies is aangetoond dat Saxenda effectief is bij het verminderen van het lichaamsgewicht (in combinatie met een caloriearm dieet en meer lichaamsbeweging). Het werkingsmechanisme van het geneesmiddel is vergelijkbaar met het natuurlijke hormoon GLP-1, dat de eetlust reguleert en de insulinesecretie moduleert. Saxenda vermindert de eetlust door zich te binden aan GLP-1-receptoren in het centrale zenuwstelsel en reguleert de glucosehomeostase door de insulinesecretie te stimuleren en de glucagonesecretie bij diabetespatiënten te remmen. Het is belangrijk op te merken dat Saxenda geen vervanging is voor een gezond dieet en een gezonde levensstijl en moet worden gebruikt als onderdeel van een algemeen behandelingsplan.

Kopen in België

Kopen in Nederland

Ervaringen met het gebruik van Saxenda

Positieve ervaringen

Patiënten delen graag hun ervaringen. Dit zijn meestal positieve beoordelingen, die verband houden met:

 • de hoge werkzaamheid van de medicatie;
 • het gemak van aankoop, ook via internet;
 • het positieve effect op het cardiovasculaire systeem;
 • de populariteit van het medicijn en de aanwezigheid van een grote patiëntengemeenschap.
1
Laat hier feedback op achterx

Negatieve ervaringen

Het aantal acute negatieve beoordelingen bedraagt niet meer dan 10% van de totale massa beoordelingen op populaire forums. De ontevredenheid van patiënten is dat:

 • het mogelijk is om tijdens de behandeling te maken te krijgen met acute aanvallen van misselijkheid en zelfs diarree;
 • de kring van personen die een terugbetaling kunnen krijgen voor de aankoop van Saxenda is zeer klein;
 • de therapie duurt erg lang. 
1
Laat hier feedback op achterx

Conclusies

Dit is een van de populairste middelen om af te vallen. Recensies op forums kunnen niet als representatief worden beschouwd, maar gezien het aantal van deze recensies kunnen we enkele onofficiële conclusies trekken. De ervaringen van patiënten verschillen in de snelheid van het gewichtsverlies, de aanwezigheid van bijwerkingen, interacties met andere medicijnen, de aankoopprijs en het krijgen van vergoedingen. Er zijn echter bijna geen beoordelingen dat deze injecties niet effectief zijn en niet helpen om af te vallen. Dit is de reden voor de hoge waardering van de medicatie.

saxenda afvallen ervaringen

Ervaringen met afvallen

Snelheid van afvallen

Saxenda is bedoeld voor langdurig gebruik (ongeveer een jaar). Novo Nordisk geeft geen informatie over de snelheid van gewichtsverlies. Wetenschappelijke studies zijn ook gericht op het bestuderen van het eindresultaat na 52-56 weken behandeling, in plaats van het analyseren van de intensiteit van gewichtsverlies in elke fase van de therapie. Ervaringen van patiënten suggereren dat gewichtsverlies piekt in de eerste paar weken van de behandeling (ruwweg week 2 tot week 5). Dit is goed nieuws voor wie snel gewicht wil verliezen. Dit heeft echter een onaangename keerzijde: de oorzaak van het intensieve gewichtsverlies zijn meestal gastro-intestinale reacties, die patiënten ernstig belemmeren om te willen eten, zelfs als ze dat nodig hebben.

1
Laat hier feedback op achterx

Effectiviteit van afvallen

Volgens onderzoeken verloren de meeste patiënten die de volledige kuur* afmaakten ongeveer 10% van hun gewicht. Er is geen reden om deze gegevens niet te vertrouwen. Patiënten twijfelen misschien alleen omdat forumleden de effectiviteit van de behandeling beoordelen aan de hand van het aantal kilo’s dat ze zijn afgevallen. Bijna niemand geeft echter zijn of haar oorspronkelijke gewicht op. Daarom blijft de representativiteit van de beoordelingen erg laag.

*De volledige kuur is een schatting. Er is geen exacte duur van de therapie. De meest optimale duur is 52-56 weken. Verdere behandeling hangt af van de werkzaamheid en individuele verdraagbaarheid van liraglutide.

1
Laat hier feedback op achterx

Bijwerkingen

Volgens de officiële gegevens van de fabrikant zijn de meest voorkomende bijwerkingen:

FrequentieBijwerkingOmschrijving
Zeer vaak (meer dan 1 op 10)MisselijkheidVaak gemeld, vooral in het begin van de behandeling. Vermindert vaak na verloop van tijd.
DiarreeSnelle of vloeibare ontlasting kan voorkomen.
BrakenVooral veelvoorkomend in de vroege stadia van medicatiegebruik.
Vaak (tot 1 op 10)HoofdpijnLichte tot matige hoofdpijn komt vaak voor maar vermindert meestal na verloop van tijd.
ObstipatieSommige gebruikers melden onregelmatige of moeizame stoelgang.
VermoeidheidVermoeidheid of een gebrek aan energie kan zorgen baren.
Soms (tot 1 op 100)DuizeligheidSommige mensen kunnen zich duizelig voelen, vooral bij snel opstaan.
SlapeloosheidProblemen met in slaap vallen of doorslapen kunnen optreden.
ZwetenVerhoogd zweten is genoteerd bij een kleiner percentage van de gebruikers.

Deze bijwerkingen zijn de meest besproken bijwerkingen onder patiënten. Er zijn andere, zeldzamere bijwerkingen, maar die kunt u bespreken met uw arts. We analyseren alleen de bijwerkingen die onderwerp zijn van controverse en discussie op forums.

We zijn niet gemachtigd om officiële statistieken te maken, maar commentaren van Nederlandse, Belgische en internationale forums geven aan dat de patiënt weinig kans heeft om misselijkheid als bijwerking te vermijden. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat dit normaal is gedurende de eerste weken van het gebruik van een GLP-1 receptor agonist. Dit effect veroorzaakt meestal geen ongemak bij patiënten die zijn overgegaan op de onderhoudsdosis (3 mg). Er zijn echter meldingen dat misselijkheid en diarree kunnen optreden met tussenpozen van enkele weken, ongeacht de duur van Saxenda toediening. Er is geen definitief antwoord op de vraag waarom sommige patiënten zo’n abnormale ervaring hebben.

1
Laat hier feedback op achterx

Ervaringen met kopen

Online kopen

Online medicijnen voor gewichtsverlies kopen is de laatste jaren erg populair geworden. In België en Nederland (maar ook in veel andere EU-landen) zijn gespecialiseerde online zorgplatforms actief. Het belangrijkste voordeel van Saxenda kopen op platformen zoals Treated.com en Dokteronline wordt door patiënten genoemd als het gemak van het verkrijgen van een recept. Dit is zeer relevant, aangezien liraglutide niet zonder recept wordt verkocht en de fase van het raadplegen van een arts en het verkrijgen van een recept door geen enkele patiënt kan worden vermeden.

Om een aankoop te doen is het voldoende om een speciale vragenlijst in te vullen en een consult op afstand te krijgen. Dat kost heel weinig tijd. Een bezoek aan de dokter kan nooit zo snel gaan. De levering wordt georganiseerd door de dichtstbijzijnde partnerapotheek. De levertijd is zelden langer dan 24 uur.

Beide online platforms die we hierboven hebben genoemd, zijn even populair in Nederland. Voor Belgische patiënten is alleen Dokteronline beschikbaar.

Prijs en vergoeding

De prijs en terugbetaling van Saxenda is een van de populairste onderwerpen. Volgens de algemene regels staat zwaarlijvigheid niet op de lijst van ziekten waarvan de kosten worden vergoed. Patiënten en artsen delen echter een nuttige ervaring: als je hart- en vaatziekten hebt die verband houden met overgewicht, maken je uitgaven kans op terugbetaling.

De prijs bij online apotheken is volledig bevredigend voor patiënten, ook al is deze iets hoger dan bij de reguliere apotheken. Dit komt omdat de prijs van het medicijn ook snelle consultatie en levering op afstand omvat. De snelheid van het online platform rechtvaardigt de extra kosten volledig.

Patiënten vergelijken vaak de prijs van Wegovy en Saxenda. Dit zijn zeer vergelijkbare medicijnen, maar ze hebben een aantal verschillen, waaronder de farmacokinetiek van de werkzame bestanddelen en de volgorde van toediening. Patiënten zijn veel minder geïnteresseerd in deze verschillen dan in het verschil in prijs. De lagere prijs van Saxenda maakt het voor velen van hen beter. Wij raden u aan om de prijs niet als belangrijkste keuzecriterium te beschouwen. Vraag uw arts wat voor u het beste is.

Ervaringen van artsen

Artsen discussiëren actief over het voorschrijven van Saxenda aan hun patiënten. De belangrijkste onderwerpen van controverse zijn:

 • de lijst van gevallen waarin de kosten van Saxenda kunnen worden vergoed;
 • de indicaties voor Saxenda;
 • de mogelijkheid om Saxenda te nemen in plaats van Victoza en Ozempic bij type 2 diabetes;
 • de duur van de therapie;
 • het probleem van het voorschrijven van het geneesmiddel aan patiënten die om een of andere reden hun levensstijl en eetgewoonten niet kunnen veranderen.

Een overzicht van ongebruikelijke beoordelingen van echte patiënten

Sommige forumleden bespreken de mogelijkheid om Saxenda te gebruiken om sportprestaties te verbeteren. Sommigen hebben zelfs ervaring met het off-label gebruik van dit medicijn. Hun logica is dat tijdens een intensieve training, Saxenda in minimale doses het makkelijker maakt om het dieet te volgen. Wij kunnen dit gebruik van de medicatie niet ondersteunen.

We waren vooral geïnteresseerd in een onderwerp dat werd aangekaart door een arts op het Nederlandse “diabetes2”-forum. Zijn patiënt had Saxenda ongeveer een maand onderbroken vanwege een bevalling. De artsen bespraken de dosering liraglutide die zou moeten worden voorgeschreven om de therapie te hervatten. Dit is om twee redenen een ongebruikelijk geval:

 • De fabrikant geeft geen antwoord over de juiste dosering vanwege de opgelegde pauze
 • Saxenda wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, dus de vraag blijft onbeantwoord waarom de bovenstaande patiënt liraglutide nam.

We moedigen u aan om gebruik te maken van de functionaliteit die we hebben ontwikkeld en uw persoonlijke ervaring te delen. U kunt zelfs foto’s van voor en na de therapie uploaden. We raden je echter sterk aan om je privacy niet in gevaar te brengen.

4.5 2 stemmen
Article Rating
Aanmelden
Verwittigen van
guest
2 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline reacties
Alle opmerkingen bekijken
willeke
willeke
9 maanden geleden

Is er iets anders dan Saxenda voor mensen die zich gewoon te dik voelen? Ik wil graag Saxenda gebruiken maar ik denk dat m’n BMI net niet hoog genoeg is!

Bart Van Espen
Bart Van Espen
9 maanden geleden

Beste mensne van deze site. Als ik Saxenda neem kom ik er dan van af met minder sporten? Ik wil wel wat sporten maar het valt mij zwaar van dat iedere dag weer t doen. Als ik met dit medicament het afvallen iet rustiger aan kan doen, dat zou me bevallen. Kan u me daar duidelijkheid over geven? Merci!