Rybelsus

Rybelsus afvallen ervaringen

Wat is Rybelsus?

Rybelsus is een oraal antidiabeticum dat behoort tot de klasse van de GLP-1-receptoragonisten (semaglutidetabletten). Het wordt geproduceerd door Novo Nordisk en is verkrijgbaar in de vorm van tabletten met doseringen van 3 mg, 7 mg en 14 mg.

Het geneesmiddel is geïndiceerd voor de behandeling van type 2 diabetes bij volwassenen als aanvulling op een dieet en lichaamsbeweging. Het is met name effectief in het verlagen van HbA1c-niveaus en vertoont ook een gunstig profiel in gewichtsbeheersing.

Het werkingsmechanisme is gebaseerd op het nabootsen van het endogene hormoon GLP-1, dat de insulinesecretie verhoogt en de glucagonafgifte vermindert in reactie op glucoseniveaus. Op deze manier wordt een meer fysiologische regulering van de bloedsuikerspiegel bereikt.

De afslankende werking wordt in verband gebracht met het onderdrukken van de eetlust, het vertragen van de maaglediging (verlenging van het verzadigingsgevoel) en het verminderen van de hoeveelheid glucose die kan worden omgezet in vetophopingen.

Kopen in België

Kopen in Nederland

Patiëntervaringen: positieve en negatieve feedback

Positieve ervaringen

Rybelsus is het enige orale geneesmiddel uit de klasse van GLP-1 receptoragonisten, wat het gebruik ervan echt uniek maakt. Het is de doseringsvorm die bepalend is voor de meeste positieve beoordelingen van de medicatie. Patiënten hoeven geen injecties te nemen, wat veel van hen erg prettig vinden. Andere leuke eigenschappen van semaglutide tabletten zijn:

  • effectieve glykemische controle;
  • vergemakkelijking van gewichtscontrole;
  • de mogelijkheid om Ozempic te vervangen als het niet beschikbaar is in de apotheek.
0
Laat hier feedback op achterx

Negatieve ervaringen

  • Net als bij andere GLP-1 receptoragonisten ervaren patiënten vaak onaangename gastro-intestinale reacties. Misselijkheid en diarree zijn veel voorkomende bijwerkingen van deze klasse medicijnen. Vreemd genoeg hebben negatieve beoordelingen meestal te maken met een andere bijwerking:
  • het ontbreken van een equivalent van 2 mg semaglutide in injecties, wat de variabiliteit en effectiviteit van de behandeling vermindert;
  • de lage gewichtsverliezende eigenschappen;
  • de noodzaak van dagelijkse toediening. 
0
Laat hier feedback op achterx

Samenvatting

Rybelsus lijkt een krachtige en gemakkelijke optie te zijn voor de behandeling van diabetes type 2, hoewel het volgens patiënten enkele nadelen heeft. Een aanzienlijk deel van de patiënten die ontevreden bleken over hun ervaring, had een obsessieve wens om af te vallen. Dit leidde tot hooggespannen verwachtingen die medicatie voor type 2 diabetes niet kan waarmaken. Met subjectieve nadelen kan geen rekening worden gehouden bij het kiezen van een geneesmiddel. Mogelijke objectieve nadelen van het geneesmiddel zijn onder andere het feit dat studies niet hebben bevestigd dat gepersonaliseerde semaglutide cardiovasculaire risico’s net zo goed kan verminderen als de injecteerbare versie. Hierdoor wordt patiënten een belangrijke bonus tijdens de therapie onthouden.

rybelsus ervaringen

Ervaringen van patiënten zoals gerapporteerd op het internet kunnen niet altijd worden beschouwd als een indicator voor de werkzaamheid en kwaliteit van een geneesmiddel. Rybelsus heeft echter de laagste gebruikersbeoordeling van alle GLP-1 receptoragonisten. Patiënten geven de voorkeur aan Saxenda voor gewichtsverlies en Ozempic voor glykemische controle.

rybelsus ervaringen

Afslank ervaringen met Rybelsus

Afvallen met Rybelsus 7 mg

7 mg orale semaglutide is de minimale onderhoudsdosis van het geneesmiddel en wordt meestal vergeleken met 0,5 mg Ozempic. Veel patiënten melden een minimaal gewichtsverlies maar een vrij effectieve glykemische controle. 

Bij deze dosering kunnen de bijwerkingen nog steeds matig zijn. Het zijn echter de ernstige gastro-intestinale reacties die sommige diabetici dwingen om op de begindosis van 3 mg te blijven. De officiële instructie voorziet niet in deze manier van doseren, maar de praktijk wijst uit dat wanneer de glucosespiegels normaliseren vanaf 3 mg semaglutide, een overstap naar 7 mg misschien niet nodig is. Merk op dat dit geen aanbeveling van een arts is, maar een analyse van de werkelijke ervaring van enkele patiënten en hun behandelend artsen.

0
Laat hier feedback op achterx

Afvallen met Rybelsus 14 mg

Studies geven aan dat patiënten met type 2 diabetes ongeveer 5% van hun gewicht verliezen tijdens het gebruik van semaglutide tabletten. Dit is laag in vergelijking met Saxenda en Wegovy, die specifiek bedoeld zijn voor gewichtsverlies. Toch blijft de werkzaamheid van Rybelsus op het gebied van glykemische controle op een vrij hoog niveau.

Patiënten bereiken deze dosering vaak niet. Dit komt door misselijkheid en braken. Er zijn echter ook veel patiënten die tot hun verbazing melden dat ze geen bijwerkingen hebben ervaren, zelfs niet bij het bereiken van de maximale dosis. Interessant genoeg zijn het deze patiënten die een minimaal gewichtsverlies melden. Dit kan suggereren dat het gewichtsverlies het gevolg is van constante misselijkheid tijdens de maaltijd en frequente spijsverteringsproblemen. Dit is in tegenspraak met officiële gegevens over het mechanisme van gewichtsverlies bij het gebruik van GLP-1 receptoragonisten, maar dit is de mening van deelnemers aan het forum.

0
Laat hier feedback op achterx

Bijwerkingen

CategorieBijwerkingen
VeelvoorkomendMisselijkheid, braken, diarree, buikpijn
Minder vaakIndigestie, vermoeidheid, opgeblazen gevoel
ErnstigPancreatitis, schildkliertumoren, hypoglykemie

We hebben herhaaldelijk de zeer frequente meldingen van misselijkheid, braken en diarree genoemd. Sommige patiënten hebben echter last van constipatie. Hun ervaring toont aan dat het noodzakelijk is om voldoende vezels te eten om de spijsvertering te normaliseren.

Sommige deelnemers aan het forum geven aanbevelingen om misselijkheid en andere gastro-intestinale reacties te voorkomen. Uit hun persoonlijke ervaring blijkt dat semaglutide veel beter wordt verdragen als vet en zoet voedsel wordt geweigerd. Dit is logisch, want positieve resultaten van therapie (zowel wat betreft glykemische controle als gewichtsverlies) kunnen alleen worden bereikt met veranderingen in dieet en levensstijl.

Interactie met andere geneesmiddelen

De meest besproken is de interactie tussen semaglutide en metformine. Feedback van patiënten en artsen geeft aan dat het risico op hypoglykemie bij gelijktijdig gebruik van deze geneesmiddelen erg hoog is. Dit geeft aan dat het belangrijk is om de bloedsuikerspiegel constant te controleren en de dosering van de medicijnen tijdig aan te passen.

Ervaringen met kopen

Online aankoop

Leden van diabetespatiëntenforums zijn zich verrassend genoeg niet bewust van de mogelijkheid om online te kopen en de duidelijke voordelen van deze manier om geneesmiddelen te kopen (niet alleen Rybelsus, maar vele andere). Dit leidt ertoe dat velen van hen klagen dat het 1 maand duurt, soms zelfs langer, om een consultatie en een voorschrift te krijgen. Patiënten die willen afvallen zijn flexibeler. Ze zijn meer bereid om moderne manieren te zoeken om medische diensten te verkrijgen. We hebben geen versies om dit te verklaren. 

Online kopen is in veel EU-landen mogelijk. In België geven patiënten de voorkeur aan Dokteronline. In Nederland biedt naast Dokteronline ook Treated.com zijn diensten aan.

Om medicijnen voor gewichtsverlies of diabetes te kopen, moet je je registreren op een van deze platforms. Het plaatsen van een bestelling omvat het invullen van een medische vragenlijst, het ontvangen van advies op afstand en een online recept, en een snelle levering op een geschikt adres. Er zijn geen wachtrijen op online platforms. Je krijgt medische zorg wanneer jij dat wilt.

Kopen om af te vallen

Artsen schrijven Rybelsus zelden voor om af te vallen. Dit gebeurt wanneer de patiënt zwaarlijvig is. In dit geval is het belangrijk dat het voorschrijven van semaglutide geen invloed heeft op het gebruik van andere suikerverlagende medicijnen, zoals metformine.

Soms zijn er meldingen dat een arts Rybelsus voorschrijft aan een patiënt zonder type 2 diabetes. Dit is een ongebruikelijke situatie. Het kan alleen worden verklaard door het feit dat semaglutidetabletten tijdelijk lage doses Wegovy kunnen vervangen. Deze laatste is vaak niet verkrijgbaar op de markt, wat ongemak veroorzaakt voor zowel patiënten als artsen, die gedwongen zijn om alternatieve behandelingsmethoden te vinden.

In dit verband is het de moeite waard om opnieuw aandacht te besteden aan de voordelen van online kopen. De beschikbaarheid of niet-beschikbaarheid van het medicijn kan direct worden gecontroleerd op het moment van bestellen. Als een geschikt middel om af te vallen niet beschikbaar is, kun je altijd kiezen voor een effectief alternatief van dezelfde klasse.

Kopen zonder recept

Rybelsus wordt niet zonder recept verkocht. Patiënten met diabetes type 2 zijn niet geïnteresseerd in kopen zonder recept. Ze zijn zich bewust van de hoge risico’s van een verkeerde behandeling. Mensen die willen afvallen, hoeven ook niet bang te zijn dat ze een recept nodig hebben. Zij kunnen een online recept krijgen voor een medicijn dat beter bij hen past op een van de bovengenoemde online platforms.

Ervaringen van artsen

Artsen bespreken actief de mogelijkheid om semaglutide tabletten te combineren met injecties en andere diabetesmedicijnen. De ervaring van artsen die in open bronnen wordt gerapporteerd, suggereert dat Rybelsus tijdelijk een ontbrekende dosis injecteerbare semaglutide kan vervangen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat dergelijke combinaties niet zijn opgenomen in de officiële instructies.

Artsen overleggen vaak met collega’s over patiënten die hun levensstijl (dieet, lichaamsbeweging) niet willen veranderen. Dit vermindert de effectiviteit van de therapie aanzienlijk en verhoogt het risico op bijwerkingen. Dit is een negatieve trend die wordt veroorzaakt door te agressieve reclame en trends in de sociale media. Patiënten geloven echt dat het medicijn alles zal doen in hun plaats.

Off-label gebruik van het geneesmiddel

Rybelsus is niet populair bij mensen die op zoek zijn naar alternatieve toepassingen. In tegenstelling tot Saxenda en Wegovy heeft dit medicijn niet de interesse gewekt van atleten die vals willen spelen en hun dieet makkelijker willen maken. Enerzijds is dit een positief teken. Anderzijds suggereert het dat Saxenda en Wegovy effectiever zijn voor gewichtsverlies.

5 1 stem
Article Rating
Aanmelden
Verwittigen van
guest
0 Comments
Inline reacties
Alle opmerkingen bekijken