Testosteron tekort ervaringen: injectie, booster, gel

Testosteron tekort ervaringen

Hormonale balans is erg belangrijk voor ons lichaam en testosteron speelt een cruciale rol bij het in stand houden van belangrijke lichamelijke en psychologische functies. Een tekort aan dit hormoon kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en een aanzienlijke afname van de kwaliteit van leven. Moderne remedies stellen je echter in staat om het vereiste testosteronniveau te herstellen en terug te keren naar normale vitale functies. Hiervoor moet je de juiste behandeling kiezen. Onze gedetailleerde samenvatting van waargebeurde reviews van mensen die dit probleem met succes hebben aangepakt, kan je helpen.

Testosteron kopen in België

Testosteron kopen in Nederland

Waarom een tekort aan testosteron kan optreden en waarom het niet genegeerd kan worden

Testosteron is een van de belangrijkste geslachtshormonen die ons lichaam produceert. Het wordt beschouwd als een mannelijk hormoon, hoewel vrouwen het ook produceren, alleen in veel kleinere hoeveelheden. De bijnierschors en testikels in het mannelijk lichaam zijn verantwoordelijk voor de productie ervan. Testosteron speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de zogenaamde secundaire geslachtskenmerken van mannen, zoals meer spieren, botmassa en lichaamsbeharing. Het is ook verantwoordelijk voor de mannelijke seksuele functie en vruchtbaarheid.

De redenen voor de daling van het testosteronniveau kunnen verschillend zijn. Volgens artsen zijn de meest voorkomende echter:

 • leeftijd (vanaf 30 jaar daalt het testosteronniveau jaarlijks met 0,4-2%);
 • endocriene ziekten, vooral diabetes;
 • obesitas, overgewicht;
 • verwondingen aan de klieren die betrokken zijn bij de productie en distributie van testosteron (testes, hypofyse en hypothalamus);
 • langdurige en ernstige stress leidt tot een verhoogde cortisolproductie, waarbij het testosteronniveau op natuurlijke wijze daalt;
 • genetische afbraak: bijvoorbeeld het Kleinfelter-syndroom.

Een eenvoudige bloedtest kan een testosterontekort vaststellen en kan het beste tussen 8.00 en 10.00 uur ’s ochtends worden uitgevoerd. Testosteronwaarden boven de 12 nmol/L worden als normaal beschouwd, terwijl waarden onder de 8 nmol/L op een tekort wijzen. Een meting kan ook volgens een andere methode worden uitgevoerd als de normale testosteronindex tussen 15 en 23 ligt.

Een tekort aan testosteron betekent dat het lichaam het in onvoldoende hoeveelheden produceert of dat de organen waarvoor het bestemd is het niet waarnemen. Hoewel een tekort aan testosteron in het algemeen geen dodelijke bedreiging vormt, kan het niet worden overwonnen zonder de juiste behandeling en als het wordt verwaarloosd, zullen alle verschijnselen blijven bestaan of verergeren.

Hoe een testosterontekort zich manifesteert – De echte ervaring van mannen

Testosterontekort, ook bekend als hypogonadisme, kan leiden tot verschillende aandoeningen. Hieronder staan de meest voorkomende klachten volgens echte reviews van mannen met testosterontekort.

Erectieproblemen

Een veelvoorkomend symptoom van testosterontekort is moeite hebben met het krijgen of behouden van een erectie tijdens de geslachtsgemeenschap. Dit wordt ook wel erectiestoornis genoemd.

Vaak gaat dit gepaard met afnemende testosteronspiegels naarmate je ouder wordt. Hierdoor komen erectieproblemen boven de 50 jaar vaak voor. Uit recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat meer dan 50 procent van de mannen tussen de veertig en zeventig jaar er in meer of mindere mate last van heeft. Dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend. Hoewel er nog steeds een taboe rust op het onderwerp. [1], [2]

Laag libido

Het is de meest voorkomende klacht over hypogonadisme. Te weinig testosteron kan leiden tot een verminderd libido, en vrouwen en mannen hebben er op gelijke basis mee te maken. Dit betekent dat men minder zin in seks heeft. Vooral bij mannen is een tekort aan testosteron de meest voorkomende oorzaak van dit probleem, omdat dit hormoon essentieel is voor seksueel functioneren en lust. [3]

Afname spiermassa

Testosteron bevordert de aanmaak van eiwitten, de bouwstof voor spieren. Een tekort aan testosteron veroorzaakt echter een omgekeerd proces dat katabolisme wordt genoemd. Spiervezels worden afgebroken, waardoor het moeilijker voor je wordt om door te gaan in de sportschool; het spiervolume neemt niet toe en je kunt zelfs last krijgen van spierpijn.

Viscerale vetafzetting

Australische studies hebben aangetoond dat mannen met weinig testosteron sneller aankomen. Dit komt door de activiteit van het enzym lipoproteinlipase, dat actief de opbouw van vetblokken in de betreffende zones stimuleert, en de buik komt hier als eerste aan de beurt.

Haaruitval

Lagere testosteronniveaus veroorzaken een reactie in de haarzakjes. Als dihydrotestosteron (DHT), de voorloper van testosteron, niet wordt omgezet in hormoon door een gebrek aan bepaalde iso-enzymen, vermindert dit de haargroeifase, wat resulteert in intens haarverlies. [4]

Algehele verslechtering van de gezondheid

Meestal klagen patiënten over voortdurende vermoeidheid, zwakte en traagheid. Soms wordt zelfs hun dagelijkse routine een uitdaging. Dit is ook te wijten aan het lage testosteronniveau, waardoor het niet in staat is om de nodige vitaliteit te behouden.

Daarnaast kunnen mannen met een testosterontekort klagen over andere symptomen, zoals geheugenstoornissen en hartproblemen. Dit alles kan een aanleiding zijn om een bloedtest te doen en zo nodig een behandeling te starten.

Medicijnen om het testosterongehalte te herstellen

Injectie

Intramusculaire injecties met testosteron zijn een van de populairste vormen van behandeling van hypogonadisme. Deze vorm wordt beschouwd als de meest krachtige, omdat de werkzame stoffen in de bloedbaan terechtkomen, waardoor ze maximaal worden opgenomen. De frequentie en dosering van de inname zijn afhankelijk van de begintoestand en het niveau dat je wilt bereiken; iemand kan tevreden zijn met één injectie per week, terwijl iemand meer nodig heeft. Het resultaat is hier vaak stabiel en voorspelbaar, maar niet zonder nadelen; je moet oefenen om injecties te maken, plus naaldfobie kan je doen uitkijken naar een andere manier van behandelen.

De onderstaande lijst met medicijnen bevat populaire injecties met testosteron. Bekijk hoe ze werken op het voorbeeld volgens enige ervaring.

 • Aveed. Getuigenissen over injecties zijn nogal dubbelzinnig; een van de nadelen is de lage werkzaamheid, sommige bijwerkingen en de noodzaak om na de injectie onder medisch toezicht te blijven. Velen zijn echter heel tevreden met het resultaat na een lange behandeling.
 • Sustanon. Over het algemeen zijn de ervaringen met Sustanon vrij positief. Tegelijkertijd merken sommigen een nogal kortdurend effect op, dat kan worden veroorzaakt door een niet helemaal juist gekozen dosering.

Booster

De orale vorm van testosteron is gemakkelijk in te nemen, waar je ook bent. Nadelen zijn echter de bijwerkingen op de lever, het kortdurende effect en de noodzaak om het aantal pillen te verhogen. Toch zijn boosters erg populair, waaronder:

 • Jatenzo
 • Kyzatrex
 • Tlando

Gel

Transdermale gels zijn erg in trek, omdat ze gemakkelijk aan te brengen zijn, pijnloos zijn en hun werking erg lijkt op de natuurlijke productie van testosteron door het lichaam, om nog maar te zwijgen van het herhaaldelijk bevestigde positieve effect. 

Het gebruik van gels en crèmes gaat echter gepaard met enig ongemak. Je moet bijvoorbeeld wachten met sporten en douchen tot de volledige absorptie, het kan worden verlaagd als je zweet, plus het risico van overdracht blijft. Testosterongels zijn echter nuttig omdat ze bijdragen aan het herstel van de hormoonspiegels naar normale waarden.

 • AndroGel (TestoGel). Het is een van de populairste transdermale gels die wereldwijd worden gebruikt. Positieve ervaringen met het herstel van testosteron, een normale en zelfs goede gezondheid. Tegelijkertijd spreken sommige patiënten van geen effect op de hormoonspiegels en zelfs negatieve effecten op de stemming, waaronder agressie en prikkelbaarheid.
 • Fortesta. Deze transdermale gel is overwegend positief, want de mannen die ervoor kozen, merkten na een paar weken een duidelijke verbetering, zowel op het vlak van libido als van energie. Tegelijkertijd vonden sommigen het effect niet zo sterk en anderen merkten bijwerkingen op zoals duizeligheid of huiduitslag. Bovendien zeggen sommige mannen dat hun testosteronspiegel zelfs is gedaald, maar dit kan het gevolg zijn van individuele reacties.
 • Tostran. Er is weinig feedback over deze gel, maar de gebruikers merken meestal de vrij hoge efficiëntie van het product op.

Alternatieve methoden om het testosteronniveau te verhogen

De juiste behandeling speelt een belangrijke rol bij het herstellen van de hormonale balans. Je kunt echter andere methoden toevoegen voor betere resultaten.

Studies hebben aangetoond dat een verkeerde levensstijl vaak een tekort aan testosteron veroorzaakt, dus het is nog niet te laat om dit te verhelpen. Regelmatig bewegen, stoppen met roken en minder alcoholgebruik worden belangrijke mijlpalen, net als matiging in voedsel.

Sommige experts raden ook aan om op je menu te letten. Als testosteron verlaagd is door een tekort aan zink, is het noodzakelijk om dit in je dieet op te nemen, zowel in vitaminecomplexen als in voedsel, waaronder eieren, zalm, walnoten en broccoli. Er zijn ook veel onderzoeken gedaan naar kruidenextracten; van fenegriek, damiana en ashwagandha is aangetoond dat ze bijdragen aan de natuurlijke stijging van het hormoon tot normale niveaus. [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11].

Testosteron kopen in België

Testosteron kopen in Nederland

Samengevat

Testosterontekort heeft in veel opzichten een negatieve invloed op het leven van mannen. Er zijn echter moderne therapieën om de hormonale onbalans te overwinnen als je de juiste richting inslaat. Tijdige toegang tot een arts, kwaliteitstesten en de juiste medicatie zullen je helpen om je mannelijke kracht en levensvreugde weer te voelen.

Bronnen:

 1. Rew, K. T., & Heidelbaugh, J. J. (2016). Erectile dysfunction. American family physician, 94(10), 820-827.
 2. McMahon, C. G. (2014). Erectile dysfunction. Internal Medicine Journal, 44(1), 18-26.
 3. Rizk, P. J., Kohn, T. P., Pastuszak, A. W., & Khera, M. (2017). Testosterone therapy improves erectile function and libido in hypogonadal men. Current opinion in urology, 27(6), 511.
 4. Rogers, N. E., & Avram, M. R. (2008). Medical treatments for male and female pattern hair loss. Journal of the American Academy of Dermatology, 59(4), 547-566
 5. Wilborn, C., Bushey, B., Poole, C., Taylor L, L., Foster, C., Campbell, B. (2008). Effects of Torabolic supplementation on strength and body composition during an 8-week resistance training program. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 5(1), 1-1.
 6. Ruby, B. C., Gaskill, S. E., Slivka, D., & Harger, S. G. (2005). The addition of fenugreek extract (Trigonella foenum-graecum) to glucose feeding increases muscle glycogen resynthesis after exercise. Amino acids, 28(1), 71-76.
 7. Ikeuchi, M., Yamaguchi, K., Koyama, T., Sono, Y., & Yazawa, K. (2006). Effects of fenugreek seeds (Trigonella foenum greaecum) extract on endurance capacity in mice. Journal of nutritional science and vitaminology, 52(4), 287-292.
 8. Ambiye, V. R., Langade, D., Dongre, S., Aptikar, P., Kulkarni, M., & Dongre, A. (2013). Clinical evaluation of the spermatogenic activity of the root extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in oligospermic males: a pilot study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013.
 9. Roshanzamir, F., & Safavi, S. M. (2017). The putative effects of D-Aspartic acid on blood testosterone levels: A systematic review. International Journal of Reproductive BioMedicine, 15(1), 1.
 10. Pandit, S., Biswas, S., Jana, U., De, R. K., Mukhopadhyay, S. C., & Biswas, T. K. (2016). Clinical evaluation of purified Shilajit on testosterone levels in healthy volunteers. Andrologia, 48 (5), 570-575.[11] Almodovar, P., et al. (2018). Nutricion Clinica y Dietetica Hospitalaria, 38(1). Chun Hu., et al. (2004). Molecular Cell Biochemistry, 265: 107. Zhao J., et al. Bioelectrochemistry, 72 (2), 117-121.
5 1 stem
Article Rating
Aanmelden
Verwittigen van
guest
0 Comments
Inline reacties
Alle opmerkingen bekijken